3D polimer nyomtatás

A 3D nyomtató digitális modellekből háromdimenziós tárgyak alkotására képes eszköz, ahol a tárgyunkat rétegről rétegre építjük fel. Nyomtatáskor a gép beolvassa a modell adatait és sorban egymásra illeszkedő rétegeket képez, ilyenformán fokozatosan felépíti a modellt metszetekből. Ezek a rétegek egymáshoz kötődnek vagy automatikusan egymáshoz tapadnak.

Az additív gyártási eljárást megelőzi a digitális modell készítése. Ezt egy számítógéppel segített tervező (CAD) vagy egy 3D modellező szoftver segítségével lehet felépíteni. Meglévő testről 3D szkenner segítségével is készíthető digitális modell.

Általánosságban elmondható, hogy a 3D nyomtatás az élet egyre több területén megjelenik. Az ipari szektorokban szinte kivétel nélkül megtalálható, de egyre általánosabb az otthoni, hobbi célú felhasználása is.

Miben és mikor tudunk segíteni, miért éri meg minket választani? Ha már az alkatrész tervezésekor konzultálunk, fontos szempontok figyelembevételére tudjuk felhívni figyelmét, mely mind a végtermék minőségét, mind az árát befolyásolják. Mind a szálhúzásos, mind a folyadékos technológia sokféle alapanyagot kínál, mely nagyban befolyásolja a nyomtatott termék látványát, tapintását, funkcióját. Nehéz eligazodni a rengeteg polimer között, tapasztalat hiányában pedig lehetetlennek tűnő feladat. Mondja el igényeit és elvárásait, mi pedig javaslunk hozzá alapanyagot! A nyomtatási idő redukálása nem csak a mi érdekünk. Elvárásaihoz javaslunk gépet, technológiát, ezzel csökkentve a nyomtatás idejét, ezáltal az árát is. Az optimális eljárás választása mindenki érdeke.

FDM technológia

Az FDM (vagyis Fused Deposition Modelling), illetve FFF (Fused Filament Fabrication) az egyik leginkább köztudatban lévő nyomtatási eljárás. A szálhúzásos technológia során hőre lágyuló polimer szál (filament) kerül a gépbe, mely megolvad, így jöhet létre rétegről rétegre a modell. FDM alapanyagok: PLA, ABS, ASA, PA-Nylon, PET/PET-G, TPU/TPE, PC-ABS.

Polyjet technológia

A Polyjet egy UV fényre szilárduló akrilbázisú epoxi gyantát (fotopolimer) használó 3 dimenziós nyomtatási eljárás. Hasonló az SLA eljáráshoz, azonban lézer helyett az alapanyag megszilárdítás itt UV tartományban sugárzó fényforrás segítségével történik. Polyjet alapanyagok alkalmazási területenként: prototípus/design, funkcionális célú, biokompatibilis anyag.

SLS technológia

A szelektív lézeres szinterezés (SLS) egy additív gyártási eljárás, amely a porágyas fúziós családba tartozik. Az SLS 3D nyomtatásban a lézer szelektíven szintereli a polimer por részecskéit, összeolvasztja és rétegről rétegre felépít egy alkatrészt. Az SLS-ben használt anyagok hőre lágyuló polimerek, amelyek granulált formában vannak.

Az SLS sokoldalú megoldás, különösen akkor, ha vissza akarja tartani a fröccsöntést és annak magas indítási költségeit. Kisebb mennyiségben (kevesebb mint 1000 termék) határozottan költséghatékonyabb megoldás lehet jó minőségű alkatrészek gyártására vagy a termékek tesztelésére, mielőtt drága formákat és szerszámokat szerezne be hozzá.

Az SLS nagyszerű megoldás a funkcionális polimerek gyors prototípus-készítésére, mivel nagyon nagy fokú tervezési szabadságot és nagy pontosságot kínál.

SLS alapanyagok: PA11 és PA 12 és PA12-GF.

Polimernyomtatás prezentáció letöltése


3D fémnyomtatás

Az SLM (Selective Laser Melting – szelektív lézeres olvasztás) fémnyomtatók egy vékony réteg port terítenek szét egyenletesen az építő tálcára és a porrétegben megolvasztják a nyomtatandó modell keresztmetszetének megfelelő területeket.

A Matsuura LUMEX Avance 25 típusú nyomtatónk a piac egyik legkorszerűbb hibrid SLM 3D fémnyomtatója, ami egy lézeres fémszinterező és nagysebességű megmunkálóközpont is egyben. A fémpor megolvasztása nagy erejű lézersugárral történik.

A nyomtató főként a gyors prototípus gyártás területén tevékenykedő piaci szereplők körében népszerű, de számos más területen is kihasználhatóak a Matsuura jövőbemutató technológiai újításai.

A technológia által valóra válik az igazi, professzionális fröccsszerszám optimalizálás. Létrehozhatóak a hagyományos forgácsolási technológiákkal nem kialakítható, igazán bonyolult geometriák, formakövető hűtőkörök, továbbá a mély hornyok nyomtatása szikraforgácsolás nélkül is kivitelezhető. A fémnyomtatásnak ezen kívül még számos további előnye van.

Fémnyomtatás prezentáció letöltése